Kunst & Cultuur in Dreischor
Adriaanskerk
De Adriaans kerk is nu een protestantse tweeschepige hallenkerk gebouwd tussen circa 1342 en 1450. Voor de reformatie was de kerk gewijd aan de heilige Adrianus en in gebruik als parochiekerk. Het gebouw staat op een cirkelvormige brink met daaromheen een gracht. In de kerk is het op één na mooiste grafmonument van Nederland. Dit is ter nagedachtenis van Jan en Cornelis Ockersse en hun neef Pieter Mogge.
Goemanszorg
Museumboerderij Goemanszorg neemt u mee in de geschiedenis van de streek en specifiek de vlasteelt waar Dreischor bekend om was. In het museum zijn veel voorwerpen en verhalen te vinden over wonen en vlas bewerken in het begin van de 20e eeuw. Tegelijkertijd staat het museum ook stil bij de moderne toepassingen van vlas als duurzaam gewas waarvan geen onderdeel onbenut blijft.
Molen Aeolus
De korenmolen van Dreischor is een ronde stenen grondzeiler en dateert uit 1739. De molen heeft door de tijd meerdere namen gehad. In het verre verleden noemde men de molen de Oostmolen. Dit geeft aan dat er dus ook een tweede molen was, nl. de Westmolen. Later werd de molen vernoemd naar de god van de wind: Aeolus. In 1941 werd het de “Koekoek” en na de restauratie van 2000 is de naam Aeolus weer in ere hersteld.
Industrieel erfgoed
Er zijn heel wat sporen uit het industriële verleden bewaard gebleven. Sporen die een indruk geven van de ontwikkelingen van het vroegere industriële tijdperk.
Steeds meer ontstaat de behoefte om ‘vergeten’ of ‘onbekend’ industrieel erfgoed zichtbaar te maken en de aandacht ervoor
levend te houden, want elk object heeft een verleden en een verhaal.
Pasveersloot
Een Pasveersloot wordt ook wel oxydatiesloot genoemd, en is een goedkope methode om water te zuiveren.
De Pasveersloot van Dreischor wordt gezien als een belangrijk industrieel monument.
Windenburg
Woning op fundamenten Slot Windenburg in Dreischor. Zeer opvallend is het door een tuin omgeven statige woonhuis aan de Slotstraat. Dat werd in1955 gebouwd om onderdak te bieden aan de burgemeester. Het heeft slechts zes jaar als ambtswoning gediend, want de gemeente werd in 1961 opgeheven. Het pand staat op de fundamenten van het middeleeuwse Slot Windenburg. Dat werd in 1837 afgebroken.
Gevelstenen
Heeft u de verschillende gevelstenen gezien tijdens een wandeling in het dorp? Gevelstenen hadden vroeger een belangrijke functie: ze dienden als locatie aanduiding in de tijd dat er nog geen straatnamen en huisnummers bestonden. Aan sommige gevelstenen zag je welk beroep de bewoner had of welke functie een pand had. In de 18e eeuw werd het verplicht om een huisnummer te hebben, waardoor de gevelstenen hun functie verloren.
Vrienden van de Adriaanskerk
‘De kerk is van iedereen’
Omdat de kerk gezichtsbepalend voor het dorp en de omgeving is en dat het ondenkbaar is dat de kerk op termijn zou moeten verdwijnen is een stichting vrienden opgericht om gelden bijeen te brengen om de kerk ook voor het nageslacht te behouden.
Hoe doen we dat?
Werven van sponsors en donateurs
Verhuren van het gebouw voor culturele evenementen in brede zin
Verhuren van het gebouw voor concerten, bruiloften, begrafenissen, presentaties, lezingen en exposities
Organiseren van acties, collectes en inzamelingen
Voor het actuele programma zie onze website:
www.vriendenadriaanskerk.nl
Vlasteelt
Dreischor staat bekend om zijn vlasindustrie in de afgelopen eeuwen. Vlas werd op vele kleine percelen grond verbouwd en in de vlasschuren verwerkt. Vlas is een duurzaam gewas dat tot de laatste snipper wordt benut. Van het lijnzaad wordt olie gemaakt dat vroeger (en ook tegenwoordig weer) de basis is voor milieuvriendelijke verf. De vezel in de stengel van de plant wordt geweven tot linnen.
Meekrap Delven
Ook de meekrapteelt bracht vroeger welvaart. In Dreischor waren de meestoven De Hond en De Mol. Daarin werd van het gewas de rode verfstof alizarine gewonnen. De stoven zijn er niet meer, maar bezoekers krijgen een prima indruk van de betekenis van de meekrapteelt. De teelt verdween nadat de Duitse chemici Carl Gräbe en Carl Liebermann er in 1868 in slaagden alizarine synthetisch te vervaardigen. In de tuin bij het museum groeien bomen en gewassen die in Zeeland populair waren. Daaronder is ook de meekrapplant.
Crescendo
Muziekvereniging “Crescendo” is op 1 april 1901 opgericht en bestaat in 2021 dus 120 jaar! Het bestuur, de jeugdcommissie, de leden en de dirigent zijn van mening dat dit niet ongemerkt voorbij mag gaan. In overleg is besloten om een compositieopdracht aan een jonge getalenteerde Zeeuwse componist te verstrekken. Stefan Knuijt heeft het werk “Prachtig Dreister” geschreven, een muzikaal eerbetoon aan een aantal beeldbepalende gebouwen in Dreischor.
Voor meer informatie ga naar
www.crescendodreischor.nl
Beschermd Dorpsgezicht
Naast de eerste ring met vele monumentale panden is er de tweede ring met een aantal vlasschuren, waar vroeger vlas werd bewerkt. Dreischor staat ook bekend als het vlasdorp met aan de dreefjes (zijstraatjes) de kleinere boerderijen met huis en vlasschuur (gepotdekseld, zwart, hout).
Dreischor heeft een speciale monumentenstatus als beschermd dorpsgezicht. Veel panden (waaronder een paar boerderijen) staan geregistreerd als rijksmonument.
Bekende monumenten in het dorp zijn: molen Aeolus , Adriaanskerk, Pasveersloot, museumboerderij Goemanszorg, de Hooge Hoeve, het oude raadhuis en de zgn. kazerne.
Jan Kip
Jan Kip (1851-1958) was landarbeider. Hij was Dreischor’s oudste inwoner ooit. Hij werd 107 jaar en 241 dagen, en hij stierf op 21 november 1958. Lange tijd was hij de oudste man van Nederland. Toen hij overleed waren er in Nederland slechts 50 mensen die ouder waren dan 100 jaar. Jan Kip was een goedlachse en vriendelijke man.
Er is zelfs een straat naar opa Kip vernoemd in Dreischor, de Jan Kipstraat. Toen hij 105 jaar werd in 1956 kwam zelfs het Polygoon-journaal langs in het dorp, dat was echt een happening. Opa Kip was te zien in de bioscoop!
Vereniging tot Nut en Genoegen
Opgericht 17 januari 1868.
Tot Nut en Genoegen is een vereniging die 150 jaar geleden werd opgericht. In die tijd, waarin heel hard gewerkt werd en er veel armoede en weinig vrije tijd was, was dit de enige vorm van vertier.
Er werden 3 avonden georganiseerd in het winterseizoen, wanneer het volle maan was. Dit om de weg naar huis beter te kunnen vinden: er was geen straatverlichting! Twee avonden waren bedoeld om leden kennis bij te brengen (het Nut) en de laatste avond in maart was de toneelavond met bal na (het Genoegen).
Nu, 150 jaar later, is de samenleving erg veranderd. Ondanks alle veranderingen is het Nut nog springlevend en telt meer dan honderd leden. De opzet van de vereniging is nog niet veranderd.
Elk jaar wordt er in november en januari, altijd op een vrijdag, een Nutavond georganiseerd waarop een spreker wordt uitgenodigd met een interessant onderwerp.De toneelavond is altijd op een zaterdag in maart met ‘bal’ na. De toneelvoorstelling wordt verzorgd door de eigen leden.
Ook wordt er, omstreeks september, een buitenactiviteit georganiseerd. We bezoeken dan een bedrijf of museum in ons dorp of omgeving.
Bovenstaande avonden zijn vooral gelegenheden om elkaar in een gezellige sfeer te ontmoeten. Waar vroeger het Nut op de eerste plaats kwam, is het nu het Genoegen waar het om draait.
De contributie bedraagt € 20,00 per jaar, per gezin.
Namens het bestuur: Henk Dekker, secretaris.
Email: henkgdek@zeelandnet.nl Tel.: 0636003977
Bent u na het lezen van het bovenstaande benieuwd geworden én heeft u zin een avond te bezoeken, dan bent u van harte welkom. Deze avonden worden in het dorpshuis “het Trefpunt” van Dreischor gehouden. We zien graag nieuwe leden tegemoet!