Happen en Stappen rond Dreischor
Deze wandeling voert u door het mooie dorpje Dreischor en de omgeving van de voormalige zeearm, het Dijkwater. Naast een blik op de geschiedenis van de streek maakt u kennis met de landbouw en de producten op verschillende bedrijven.
Dreischor is het groenste én één van de mooiste dorpen van Zeeland. Het is een “ring dorp” gesitueerd rondom de Sint-Adriaanskerk. Het dorp bestaat al sinds 1206 en was in de Middeleeuwen het centrum van het eiland Dreischor. Landbouw is op deze vruchtbare grond altijd de belangrijkste bestaansbron geweest en u kunt in het Museumboerderij Goemanszorg de geschiedenis beleven.
- Museumboerderij Goemanszorg is gevestigd in een monumentale boerderij aan de rand van het ringdorp Dreischor. De hoofdthema’s zijn vlas, meekrap, Zeeuws trekpaard en de geografie van Schouwen-Duiveland. Met woonhuis (begin 20e eeuw), landbouw-werktuigen, kruidentuin en hoogstamboomgaard. Museumcafé met terras voor drankjes en lunch.
- Weststraat en Bogerdweg; Dreischor was vroeger bekend om de vlasteelt. Van vlas wordt, na een bewerkelijk proces, linnen gemaakt. Langs de Weststraat en de Bogerdweg ziet u veel zwarte schuren, waar het vlas werd opgeslagen en bewerkt. Ieder jaar is er in augustus een vlasdag in het dorp.
- Wijnhoeve ’de Kleine Schorre’; U loopt door de wijngaard, inmiddels is deze met 10 ha één van de grootste van Nederland. U vindt op het terrein van “de Kleine Schorre” een leuke streekproducten winkel en camping. In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder én het proeflokaal ondergebracht, hier kunt u natuurlijk terecht voor een goed glas wijn, er is ook een lunch kaart.
- Het Dijkwater was één van de zeearmen die het voormalige eiland Dreischor omsloot. Het water is ontstaan tijdens de Sint-Luciavloed in 1287 en was eeuwen lang een belangrijke vaarroute naar Zierikzee.U loopt langs de voormalige vaargeul
- Het haventje ‘de Staart’ is één van vier voormalige landbouwhaventjes langs het Dijkwater. De andere haventjes zijn Stevensluis, Nieuwe Veer en Beldert. Toen Schouwen-Duiveland nog een eiland was, was dit de enige manier om producten en handelswaar van en naar het eiland te brengen.
- Theetuin ‘De Stokroos’, een rustpunt midden in het uitgestrekte polderlandschap. U kunt hier terecht voor een drankje en ook kleine lunch gerechten. Specialiteit is huisgemaakte taart en heel veel soorten thee.
- De Noorddijk, de naam zegt het al, beschermde het voormalige eiland Duiveland, tegen de zee. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 brak de dijk op verschillende plaatsen door. Op deze plaats bevinden zich caissons onder de grond welke voor de afsluiting van het dijkgat zijn gebruikt.
- Bij zuivel-en vleesboerderij ‘De Stolpe’ kunt u heerlijke streekproducten kopen. Het vlees is van Hereford runderen die in natuurgebieden grazen. Als de winkel open is (niet op zondag), krijgt u hier, als wandelaar, een glas heerlijke karnemelk gratis . De naam “de Stolpe” komt van een zogenaamde stolpboerderij die hier vroeger heeft gestaan.
- Beldert was het voormalige landbouwhaventje van Dreischor, het schuurtje aan de rechterkant is een voormalig pakhuis.
- De molen ‘Aeolus’ uit 1739 was een van de graanmolens van Dreischor. De naam verwijst naar Grieks-Romeinse mythologie. Aeolis was de bewaarder van de winden.
Foodwalk
Tijdens deze mooie wandeling kunt u ook uw eigen Foodwalk maken: u stelt een recept samen met ingrediënten uit de natuur die u tijdens de wandeling tegenkomt. Plukken van al het eetbare dat de natuur ons biedt en daarna… lekker koken! Op de website www.foodwalks.nl/Happen-en-Stappen-rond-Dreischor vindt u welke recepten u langs deze route kunt verzamelen en hoe u thuis hiermee een heerlijk gerecht kunt maken.
Deze wandeling is in één richting beschreven. De bewegwijzering loopt via het knooppuntenwandelnetwerk “Langs Water en Land” op Schouwen-Duiveland.
U kunt de wandeling starten vanaf verschillende locaties. Hier is een parkeerplaats/ fietsenstalling bij horeca of een winkel (P1-P4). De “Stevensluiswandeling” (rode pijlen in het veld) is een onderdeel van de route door het Dijkwater, het startpunt voor deze route is P4.
Afstand totale wandeling 13 km:
P1, Museum – richting knooppunt 42 – kerkring -91- P2, Wijnhoeve -92-74-75-76- richting 89 – bij “De Staart”, rechtdoor naar “de Stokroos” P3, Theetuin – richting knooppunt 76-75-73- rechtdoor richting 97, bij Nieuweweg; Boerderijwinkel De Stolpe P4, Boerderijwinkel – richting “Dreischor” – wijngaard: richting “Dreischor” -92 – P2, Wijnhoeve -42.
Route verkortingen:
– Start: P1, 3,5 km: Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg; Richting knooppunt -42- kerkring -91-92-42.
– Start P2, 6 km of verkorting, 3,5 km: Wijnhoeve de Kleine Schorre, route: Richting knooppunt 92-74- (verkorting naar 73) -75-73- rechtdoor richting 97, bij Nieuweweg; Boerderijwinkel De Stolpe – richting “Dreischor” – wijngaard: richting “Dreischor” -92.
– Start P3, 7 km: Theetuin de Stokroos, route: Richting knooppunt 76-75-73-74-75-76- richting 89, bij de Staart, rechtdoor naar de “Stokroos”.
– Start P4, 4,5 km: Boerderijwinkel De Stolpe, route: Stevensluiswandelig (zie bord). Volg de rode pijlen in het veld,
De route is in twee richtingen bewegwijzerd.
Wijnhoeve ‘De Kleine Schorre’
Zuiddijk 4, 4315 PA Dreischor
Telefoon 0111 – 40 15 50
www.dekleineschorre.nl
Openingstijden Boerderijwinkel: maandag t/m zaterdag 09:00 – 17:30 uur / dinsdag gesloten.
Tussen 15 mei en 15 september is onze boerderijwinkel ook op dinsdag geopend.
Kaasboerderij ‘De Stolpe’
Stolpweg 9, 4306 PK Nieuwerkerk
Telefoon: 0111 – 64 71 50
www.kaasboerderij-destolpe.nl
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 09:00 – 17:00 uur, woensdag gesloten.
Theetuin ‘De Stokroos’
Krabbenhoekseweg 2,
4306 NL Nieuwerkerk
Telefoon: 0111 – 64 13 89
www.de-stokroos.nl
Openingstijden: van april t/m oktober dinsdag t/m zondag 11.00 – 18.00 uur of op afspraak.
Museumboerderij Goemanszorg
Molenweg 3, 4315 CE Dreischor
Telefoon: 0111 – 40 23 03
www.goemanszorg.nl
Openingstijden: van Pasen tot 2 november elke dag van 11.00 – 17.00 uur. In wintermaanden op afspraak.